Vi hører tit, at vi skal “mærke efter” og lytte til vores mavefornemmelse, når vi står over for valg i livet. Men hvad vil det egentlig sige, og hvilken rolle spiller kropsbevidsthed i den proces? Det fortæller Manuvision kropsterapeuter og undervisere Filip Rankenberg og Angela Jørgensen
Problemer med afspilleren? Lyt til afsnittet Hvordan lytter vi til mavefornemmelsen? <– her.
I podcasten får du råd til, hvordan du træner din evne til at tolke kroppens signaler og lytte til mavefornemmelsen. Du hører bl.a.:
- hvad mavefornemmelse er, og hvordan vi lærer at lytte til den
- hvilken rolle nervesystemet spiller, når vi “mærker efter”
- hvordan vi træner vores kropsbevidsthed og dermed evne til at tolke kroppens signaler og følge mavefornemmelsen
- hvordan vi kan arbejde med vores vaner og åbne for nye muligheder i livet
Mavefornemmelsen er ikke ligetil
Mavefornemmelsen kan være en god indikator af retning, men den bliver tit lukket ned af gamle angst-mønstre eller overtaget af lyststyrede elementer, fortæller Angela og Filip i podcasten. Det handler derfor ikke om, at vi bare skal lytte til kroppen og så er alt godt.
“Det er samarbejdet mellem krop, følelser og tanker, som gør os i stand til at navigere fornuftigt i verden. Det mavefornemmelsen kan er, at den taler direkte fra vores fundamentale værdibaserede længsler og drømme, forudsat at den kan få lov at tale uhindret. Og på den måde er den meget stærk retningsgiver,” siger Filip Rankenberg.
Nervesystemet beskytter vores sårbarhed
Nervesystemet beskytter os automatisk mod alt, der føles utrygt. Det er det, der gør, at kroppen kan trække sig sammen og blive anspændt, når vi står over for en ny mulighed i livet. At lytte til mavefornemmelsen handler dermed også om at træne den kropsbevidsthed, der gør os i stand til at tolke kroppens signaler. Og at turde udfordre vores sårbarhed
“Dybest set bevæger mavefornemmelsen sig mellem ubehag og velbehag – det vi er trygge ved eller utrygge ved. Det er kroppens måde at beskytte vores sårbarhed. Når vi først tør at stå med sårbarheden, har vi en reel mulighed for forandring. Så at møde vores frygt er også porten til forandring”