ELEVERNE FORTÆLLER OM KROPSTERAPI-UDDANNELSEN

MERE END EN FYSISK PRÆSTATION
”Jeg har altid været fascineret af hvad Manuvisions behandlingsform kunne, i forhold til at skabe ro
og balance i mennesker. Jeg har selv fået behandlinger i mange år for at fremme mine fysiske præstationer.
Det er en god måde at få min krop og mit hoved i balance.”

IKKE KUN ET HÅNDVÆRK
For Mads er Manuvision Uddannelsen både en mulighed for at arbejde med og hjælpe andre mennesker.
Men det er også en måde at arbejde med sig selv.

”Jeg kan godt lide at hjælpe mennesker med deres professionelle og personlige udvikling. På uddannelsen
har jeg fundet ud af, at jeg ikke kun er i gang med at lære et håndværk for at blive en
dygtig kropsterapeut, men at jeg også er nødt til at udvikle mig selv for at kunne blive det.

Hele indfølingsdelen af Manuvision Uddannelsen finder jeg utrolig spændende. Øvelsen i at arbejde
med sig selv, og dermed blive en bedre kropsterapeut gennem en dybere forbindelse tiltaler mig
meget.”

Mads Meincke, tidligere elev på Manuvision uddannelsen

“JEG KOMBINERER DET BEDSTE FRA MANUVISION OG MIN BAGGRUND SOM LÆGE”

Marianne Haaning Weincke har en baggrund som overlæge og speciallæge i gynækologi. I 2018 blev hun uddannet Manuvision kropsterapeut. For Marianne har det givet hende en mulighed for at starte sin egen klinik, hvor hun tilbyder holistiske behandlinger.

“Jeg har altid – siden jeg startede på medicinstudiet – undret mig over, hvorfor vi ikke kombinerer den vestlige medicin med det holistiske syn på sundhed og sygdom, som man gør mange andre steder i verden. I min klinik giver jeg holistiske behandlinger, hvor jeg trækker på min lægefaglige viden og bruger den i sammenhæng med Manuvision kropsterapi og teknikker fra bl.a. akupunktur”, fortæller Marianne.

LÆGEFAGLIG MANUVISION-BEHANDLING

Marianne oplever især en efterspørgsel på behandlinger fra folk med stress, angst og depression. Og så er der også en del, der vil have hjælp til kroniske smerter, forskellige kroniske lidelser eller fertilitetsproblemer.

“Jeg starter altid behandlingen med en lægefaglig konsultation med fysiske undersøgelser og ultralydsscanninger, hvis det er relevant. Derudfra bruger jeg mine færdigheder fra Manuvision til at aflæse spændinger i kroppen og skabe den relation, der skal til for bl.a. at kunne gå ind i psykiske problemstillinger. Som alle andre Manuvision-terapeuter tager jeg altid udgangspunkt i den enkelte og forsøger ikke at “fikse” folk ud fra en forudindtaget ide.”

Marianne Haaning Weincke startede på Manuvision Uddannelsens hold 13 i 2017

ANDREAS SKABER FLOW PÅ FC MIDTJYLLANDS FØRSTEHOLD

”For at kunne konkurrere og levere toppræstationer skal du have et optimalt energiflow i kroppen,” siger Andreas Nielsen uden tøven. Han er 28 år og elitekapgænger.

Andreas har vundet et hav af danmarksmesterskaber og er måske Danmarks bedste kapgængere. Det kan man ikke leve af, så han har haft forskellige job ved siden af, men muligheden for at starte på ManuVision Uddannelsen i januar 2015 var ligesom ”momentet”, fortæller han, for han har altid gerne ville arbejde med mennesker.

FIK HURTIGT FØRSTE JOB

Så for fire år siden trådte han ind ad døren i Aarhus og gik i gang med at uddanne sig til ManuVision-behandler. Han lavede hjemmeside og fik hurtigt mulighed for at blive en del af teamet i først sin atletikklub og derefter FC Midtjylland, hvor han behandler to dage om ugen.

Han er slet ikke i tvivl om, at ManuVisions tilgang gør en forskel for fodboldspillerne:

”ManuVisions tilgang er virkelig unik til udholdenhedssport, fordi den kombinerer den mentale og den fysiske del. Behandlingen er helhedsorienteret, og du lærer at være i dig selv, så du slipper nogle spændinger, og det skaber psykisk og fysisk flow i kroppen. Flowet er afgørende for at have energi og overskud, når du skal præstere. Hvis du stresser dig selv, bliver du også hurtigt anspændt, og så lukker du ned for det energiflow, du gerne vil have i din krop, når du konkurrerer.”

”BEHANDLINGER GØR MIG STÆRK”

Tim Sparv, der er fodboldspiller i FC Midtjylland og har spillet i både England, Sverige og Holland, er meget begejstret for Andreas’ behandlinger:

”Som professionel atlet er jeg vant til at håndtere meget smerte for at være i stand til at konkurrere på højt niveau, og det trætter mig både fysisk og psykisk. Men efter en behandling af Andreas føler jeg mig afslappet, men også stærk – jeg føler, at jeg har samlet energi til mange dage. Jeg glæder mig til et tæt samarbejde med ham i fremtiden.”

ALLE KAN BEHANDLE ATLETER

Andreas mener, at alle, der gerne vil arbejde med sportsfolk, kan stå i hans position. Han havde ikke fra begyndelsen en plan om at arbejde med FC Midtjylland. Han startede på ManuVision Uddannelsen, fordi han ville hjælpe andre til at præstere og give sine erfaringer videre.

Han ved dog også, at han gennem sin sportskarriere har noget særligt at tilbyde, som også giver respekt fra fodboldspillerne og de atletikudøvere, han behandler.

”Jeg forstår eliteverdenen, og jeg kan hurtigt skabe en relation, fordi de har respekt for mine præstationer. Jeg kender til skaderne, den fysiske belastning og den slitage, de oplever på deres krop. Det tærer på dem, og der kan jeg genskabe deres indre balance, så de får den frie krop, der gør, at de kan være 100 procent på, fokuserede og får en indre styrke, der gør, at de kan træne og spille helt op til tre kampe om ugen. Jeg skaber et rum, hvor de kan koble af fra det stress og det forventningspres, de oplever fra sig selv og deres omgivelser. Det giver fodboldspillerne energi og overskud, så de kan præstere optimalt.”

Andreas Nielsen blev færdiguddannet ManuVision-behandler fra hold 11 i 2016.

Andreas W Nielsen

“Jeg tog uddannelsen for at blive en bedre leder”

Manuvision kropsterapeuter er til gavn i erhvervslivet, hvor de kan være med til at afhjælpe stigende problemer med stress. Det bekræfter Mikkel Hemmingsen, adm. direktør i Sund & Bælt, som stiller Manuvision kropsterapi til rådighed for sine medarbejdere og selv tog uddannelsen for at blive en bedre leder:

“Jeg oplevede, at mange af mine medarbejdere havde problemer med deres krop, og at det ofte hang sammen med noget, der foregik i deres hoved,” fortæller Mikkel Hemmingsen.

“På Manuvision uddannelsen fik jeg en meget bedre forståelse af, hvordan kroppen – både muskler og nervesystem – fungerer. Jeg fik værktøjer til at arbejde aktivt med mig selv og til at hjælpe andre. Ikke nødvendigvis som behandler, men gennem evnen til at sætte mig ind i, hvordan andre mennesker har det.”

Håndtering af stress
Mikkels viden om sammenhængen mellem krop og psyke er nu til gavn for Sund & Bælts medarbejdere, som bliver mødt med en ekstra opmærksomhed på deres mentale trivsel.

“Jeg bruger min viden fra uddannelsen til at tage de ledelsesmæssige værktøjer til et andet niveau. Dels ved at have en opmærksomhed på, hvor meget pres folk kan holde til, og dels ved at kunne tilbyde nogle redskaber i en stresset hverdag.”

Og netop opmærksomhed er central, når det kommer til stress. Det handler ikke nødvendigvis om helt at undgå stress, men at håndtere den anderledes, forklarer Mikkel.

“Stress og pres er en del af det at leve og gå på arbejde, så det handler ikke om at fjerne stress, men om at være opmærksom på den, når den opstår i kroppen. På den måde kan man nå at reagere på kroppens signaler, før det er for sent.”

Sammenhæng mellem krop og psyke
Mikkel blev interesseret i uddannelsen efter selv at have fået behandlinger for rygproblemer.

“Jeg blev nysgerrig på, hvad det var, der gjorde at jeg låser nogle bestemte steder i kroppen, og hvordan jeg kan løsne de spændinger ved at handle anderledes.”

“Jeg kan anbefale uddannelsen til andre, der er nysgerrige på at forstå sammenhængene mellem krop og psyke, og at blive klogere på sig selv, som jeg blev.”

Mikkel Hemmingsen deltager på Manuvision efteruddannelse

JEG HAR LÆRT AT VÆRE MERE TIL STEDE I NUET

Sådan siger Jane Sundstrup fra Viborg, der blev færdig som ManuVision-behandler i 2013. Hun er oprindeligt uddannet klinisk diætist og arbejdede i flere år med kostvejledning på Rigshospitalet, men efter en periode med stress, skulle der ske noget nyt. Her fremhæver hun de vigtigste ting, hun tog med sig fra ManuVision Uddannelsen:

KROPSBEVIDSTHED

”Det har været en kæmpestor gave at lære min krop bedre at kende og forstå, hvad den rummer, og hvordan den skal behandles. Hvis jeg fx får ondt i hoften, ved jeg nu, at jeg skal have løsnet op i benet, og hvilken øvelse jeg kan bruge.”

BEDRE ARBEJDSLIV

”Det er blevet nemmere for mig at modtage kritik, og derfor har jeg fået et helt andet arbejdsliv. I stedet for at blive sur eller rette ind til højre, tør jeg i dag stille spørgsmål og være nysgerrig – for at blive klogere. Hvorfor siger min kollega sådan til mig? Hvordan oplever han/hun situationen? Måske kunne jeg lære noget? Jeg tør også sige, hvis jeg bliver ked af det. På den måde går jeg ind i relationen i stedet for at skabe afstand.”

Brudte mønstre
”Jeg har fået mod til at prøve ting af, jeg er bange for. Det kan være hvad som helst, fx at sige min mening. Det er ret angstprovokerende for mig at sige, hvad jeg mener, når andre ikke er enige. Jeg frygter deres reaktion, eller at de er uenige med mig. Men jeg er blevet meget bedre til at stå ved mig selv og mine holdninger.”

MÆRKBARE GRÆNSER

”Jeg er blevet bedre til at tage en pause. Før kørte jeg mig selv meget hårdt. Jeg kunne klare hvad som helst. Jeg var blind. Nu kan jeg mærke, når jeg har for meget om ørerne, fordi min krop reagerer. Så sørger jeg for at lave nogle ting, der får mit system til at falde til ro.”

AT VÆRE I NUET

”Jeg er vildt taknemmelig for alt det, jeg har fået. ManuVision Uddannelsen har gjort mig bedre til at se, hvad et øjeblik rummer. At opleve nuet og at se andre mennesker mere nuanceret. Før var jeg meget styret af ydre ting, forskellige fordomme. I dag er jeg mere opmærksom på, hvad mødet med et menneske kan bringe. At jeg både kan give og modtage noget, uanset hvem jeg møder. Det kan være kassedammen i Netto. I hvert møde ligger der en mulighed.”

I 2018 startede Jane som undervisningsassistent på Manuvision Uddannelsen i Aarhus.

Jane Fischer Sundstrup Kropsbehandling - Århus

HENRIK GIVER SLIP PÅ HOVEDET OG LÆRER MED KROPPEN

Henrik Wendler startede på ManuVision Uddannelsen i 2017. Starten på uddannelsen er det foreløbige stoppested i en udvikling på næsten seks-otte år, hvor han langsomt er blevet mere og mere tiltrukket af kropsterapien.

”Jeg er meget glad for at være startet. Det er spændende, men også rigtig hårdt at få bearbejdet sin krop. Og det er svært kun at skulle lære med kroppen i stedet for med hovedet, som jeg jo er vant til fra andre uddannelser, jeg har taget.”

GLÆDE AF AT KOMME NED I KROPPEN

I 2014 startede Henrik på en coachinguddannelse. Han kunne mærke, at den karriere, han havde skabt i erhvervslivet ikke længere gav ham energi eller motivation. Han vidste ikke, hvad han skulle arbejde med i fremtiden og blev coachet af Mie Kaae. Der gik ikke mange minutter af første samtale, før Mie sagde: ”Jeg er sikker på, at du kunne have rigtig meget glæde af at komme noget mere ned i kroppen.”

”Det ramte bare noget i mig, og det var sådan jeg fik lyst til at opnå en større kropsbevidsthed,” forklarer Henrik.

Sammen med Mie definerede Henrik i forløbet tre søjler, som han skulle bruge sin tid på fremover. To af dem handlede om, at han ville hjælpe andre mennesker og hele tiden arbejde med sig selv og sin udvikling. For Henrik var det derfra helt oplagt at blive kropsterapeut.

”At blive kropsterapeut kombinerer på fineste vis de to søjler. Derudover blev jeg i mine første leveår passet på en Diakonissestiftelse og har måske instinktivt lukket ned for dele af kroppen dengang,” fortæller Henrik

MANUVISION UDDANNELSEN VIRKEDE SOM DET RIGTIGE STED

Henrik gik til infoaften hos ManuVision og behøvede ikke at undersøge nogen andre muligheder. Det virkede bare rigtigt, fortæller han, og tilføjer med et smil, at han er Enneagramtype 8, så han handler og tager øretæverne senere.

Selvom han kun har været på uddannelsen et par uger, lever den fuldt ud op til hans forventninger, fortæller han. Han lægger især vægt på, at eleverne hjælper hinanden til at blive bedre:

”Det er fantastisk og privilegeret at få mulighed for at lære en gruppe mennesker at kende, hvor vi ikke er i noget modsætnings- eller konkurrenceforhold og bare vil hinanden det bedste.”

ETABLERE SIG SOM BEHANDLER

Selvom Henrik også er startet på ManuVision Uddannelsen for sin egen udviklings skyld, regner han også med at etablere sig som behandler, når han om to år er færdig med uddannelsen.

”Jeg tænker, at en kombination af coaching og Manuvision Uddannelsen kan blive en niche, hvor jeg hjælper mennesker med at komme mere i kontakt med sig selv. Måske kan jeg lære nogle af de fysiske træningsøvelser selv og starte mine egne hold. På den måde har jeg mulighed for at arbejde både med hovedet og kroppen,” siger han med et smil.

Henrik Wendler startede i 2017 på ManuVision Uddannelsens hold 13.

Henrik Skov

MERE NÆRVÆR, MINDRE PERFORMANCE

Skulle noget mere med livet “I mange år levede jeg højt på at være danser, og det er langt hen ad vejen også et fantastisk job, men du danser aldrig helt på dine egne præmisser. Det handler om hele tiden at være tilgængelig for andre. Du skal være i form. Du skal have den rigtige størrelse. Dit hår skal være nyfarvet, og du skal altid være klar, fordi hvem ved, om det er i morgen, de ringer efter dig. Som regel arbejder du også om aftenen, og du er nødt til at danse, selvom dine børn er syge, eller du har brækket benet. Sådan er det bare. Derfor kan jobbet som danser være svært, når man har familie. Jeg kom frem til, at jeg skulle noget mere med mit liv.

TID TIL FAMILIEN

Jeg kendte ManuVision i forvejen, blandt andet fordi jeg som danser tit er blevet behandlet for skader eller overspændte muskler, men jeg var ikke klar over, at uddannelsen skulle blive så livsomvæltende. Til at starte med ville jeg bare have et nyt erhverv, men det er jo endt med, at jeg har skiftet spor og fået nogle nye værdier i mit liv, som jeg ikke vidste, jeg havde brug for. Jeg har udviklet mig personligt. Hviler mere i mig selv. Jeg er blevet bedre til at sætte grænser og sætter pris på andre ting. Fx har prestigefyldte jobs ikke længere min interesse. Før var det: Shoot for the stars! I dag er det noget andet, der er vigtigt. Jeg vil ikke have for travlt til at se min familie, være for tynd og kun spise mærkelige ting. Det holder ikke. Jeg vil ikke være den slags forbillede for mine børn.

DANSER OG BEHANDLER

Jeg er stadig danser, og det vil jeg altid være, men nu er der mere balance i mit liv – mindre performance og mere nærvær. Behandlerrollen smitter af på dansen, og dansen påvirker behandlingerne. Jeg kan anbefale ManuVision Uddannelsen til alle, som er parate til, at der skal ske noget nyt, og som har lyst til at arbejde med sig selv. For selvom vi kun er i skole to dage hver anden uge, fylder uddannelsen meget. Hele dit liv bliver påvirket.”

Marie Sol Sandberg - Behandler

TO ÅRS EVENTYR MED ENGLE OG DÆMONER

Jacob Aremarks første møde med ManuVision var tilfældigt. Han stødte på ManuVision første gang, da han trænede med sit aikido-hold i ManuVision Huset i Aarhus. Siden underviste han nogle yogahold samme sted, og til sidst flyttede han ind med den yogalæreruddannelse, han underviste på.

Med sin gang i huset kunne han ikke undgå at høre om ManuVision-behandlingerne, og til sidst besluttede han sig for at prøve selv:

”Det var helt vildt. Min krop reagerede, som den aldrig har reageret før – som om den pludselig havde fundet et nyt gear. Jeg fik et par behandlinger mere, og selvom det var fedt, var det egentlig først, da jeg prøvede ManuVision Træning, at jeg fik tanken om selv at tage uddannelsen.”

REDSKAB TIL AT ARBEJDE MED MENNESKER

Første gang Jacob tænkte, at han også kunne blive ManuVision-behandler var, da han oplevede Kristoffer Glavind Kjær undervise i ManuVision Træning til et endagsarrangement på yogauddannelsen, han var en del af. Derfor startede han på ManuVision Uddannelsen i sommeren 2012 som en del af hold 8.

”Jeg startede nok mest, fordi jeg ville have et supplerende redskab til den træning, jeg lavede i forvejen, og et redskab til at arbejde med mennesker i 1:1-sammenhæng. Jeg underviste i forvejen forskellige grupper, og jeg tænkte, at ManuVision kunne være et supplement, hvis jeg ville gå ind i individuelle problematikker.”

PÅ MANUVISION UDDANNELSEN ER ENHVER PÅ SIN EGEN REJSE

Jacob havde ikke tidligere tænkt særlig meget over ManuVision Uddannelsens aspekt af personlig udvikling. Når han i forvejen mediterede og dyrkede yoga, var der så overhovedet noget, som han ikke havde prøvet før?

”Det var der,” fortæller han. ”Det blev til et to års eventyr – med både prinsesser, drager og indre dæmoner. Det kan ikke rigtig beskrives i detaljer, men der gik hul i mig, kan man måske sige. Og noget blødt, som ikke havde set dagens lys før, fik mere plads. Men det var bare min rejse, fordi jeg startede der, hvor jeg startede. Mine medstuderende var på deres egen rejse, og jeg tror, det er svært at sige noget generelt om, hvad to år med ManuVision Uddannelsen gør ved én.”

MANUVISION ER MERE END ET REDSKAB

I ti år har Jacob arbejdet med kroppens ressourcer og potentiale gennem sin virksomhed, AremArk. Han laver kurser og workshops på uddannelser, i virksomheder og for private på træningshold og retreats.

Efter at være blevet færdiguddannet er ManuVision-behandling og -træning blevet integreret i hans arbejde. Men ManuVision er mere end bare et redskab. Det har også formet Jacob på et dybere plan, fortæller han:

”Jeg føler selv, at uddannelsen har gjort mig mere åben. Jeg er blevet bedre til at lytte til mennesker, bedre til at rumme deres forvirring, smerte eller sorg – og bedre til at rumme min egen. Og på den måde føler jeg egentlig, at noget af det væsentligste, jeg lærte på uddannelsen, er med mig hele tiden. Det gælder også, når jeg for eksempel holder foredrag om kreativitet eller noget andet, som ikke umiddelbart har meget med træning eller kropsterapi at gøre.”

Jacob Aremark blev færdiguddannet ManuVision-behandler fra hold 8 i 2014.

Jacob Aremark - Forfatter til Kroppens indre landskaber

“MANUVISION ER EN TILGANG TIL LIVET PÅ FLERE PLANER”

”ManuVision er så mange ting og kan bruges på flere planer. For mig er det blevet en måde at gå til livet på og en måde at huske mig selv i det. Jeg har meget svært ved at se, at man kan tage ManuVision Uddannelsen uden at bruge det personligt. Selvudvikling er en stor del af arbejdet,” siger Kristina Østergaard med overbevisning.

ÅBNE DØREN TIL NOGET NYT

Kristina arbejder som tegnsprogstolk, hvor relationen også spiller en stor rolle. Men hun har længe mærket den teknologiske udviklings kølige vinde, der gør jobsituationen usikker. Hun har altid været interesseret i kropsterapi, og med ManuVision Uddannelsen så hun en chance for at bevæge sig i en ny, spændende retning – uden dog at være klar over, hvor vejen ender.

”Det giver mig en ro at være i gang med at åbne døren til noget nyt, nu hvor min jobsituation er, som den er. Min interesse for det kropsterapeutiske arbejde har i mange år fascineret mig, og det er bestemt ikke blevet mindre, efter jeg er startet på uddannelsen.”

MANUVISION UDDANNELSEN HAR SKABT EN BEVÆGELSE

Kristina fortæller begejstret om den bevægelse, som ManuVision Uddannelsen har skabt i hende. Bevægelsen får hende til at mærke livet, som hun til daglig knapt registrerer.

”Jeg er blevet bedre til at mærke og reflektere over, hvordan jeg står i livet lige nu. Mødet med mine følelser bevæger og rører mig og får mig til at se det hele lidt klarere. Det er det, jeg håber, jeg også kan give videre til mine klienter.”

For Kristina er selvudviklingen et virkelig stærkt aktiv i ManuVision Uddannelsen. Hun fortæller, hvordan arbejdet med at kunne stå med sig selv og samtidig skabe en relation til klienten, når man står ved briksen, er både svært og ekstremt givende.

”Selvom det indimellem kan føles angstprovokerende og svært at arbejde med sig selv, har rammerne på uddannelsen, rummeligheden og forskelligheden blandt undervisernes gjort, at uanset hvor du står i livet, er der plads til dig på ManuVision Uddannelsen. Det skaber tryghed til udvikling,” forklarer hun.

BEHANDLER ALLEREDE ÉN DAG OM UGEN

Kristina blev færdiguddannet i december 2016, men hun er allerede gået ned i tid på sit arbejde og har en ugentlig dag, hvor hun behandler. Hun lægger stor vægt på, at hun kan tage ManuVision Uddannelsen med videre i livet – og at man som elev ikke får udleveret en facitliste:

”Der er så mange unikke ting ved Manuvision. Én af dem er, at man ikke lærer et fast koncept. Der bliver ikke uddelt en opskrift, du slavisk skal følge for at nå et resultat. Det er også det, der kan gøre det frygtelig frustrerende at være elev, for alting ville være lettere, hvis vi fik en facitliste. Men det er mennesker, vi arbejder med, og de har ingen facitliste. Vi er mere komplicerede end det,” siger hun.

Kristina er ikke i tvivl om, at ManuVision bliver en del af hendes fremtidige arbejdsliv.

”ManuVision skal helt klart være en del af mit fremtidige arbejdsliv, men i hvilken form ved jeg endnu ikke. Der er mange områder, der er spændende at specialisere sig inden for, men i første omgang ligger mit fokus på at få en masse erfaring og blive endnu klogere på kroppen,” siger Kristina.

Kristina Østergaard blev færdiguddannet ManuVision-behandler fra hold 11 i 2016.

Kristina Østergaard Nielsen Kropsterapeut Århus

KAMILLA VENDTE KARRIEREN PÅ VRANGEN

Jobbet som butikschef og indkøber for forskellige modebutikker i København holdt Kamilla beskæftiget, men var også blevet et dække for noget andet. Travlheden og alt ‘det praktiske’ gjorde, at hun ikke havde behov for at fordybe sig i menneskelige relationer. Hun ”havde ikke længere sig selv med” i de ting hun lavede.

Der skulle ske noget nyt, men hun var ikke sikker på hvad det skulle være. Hun bestilte en solo-rejse til Bali. Det var i sig selv ikke det fedeste at rejse på egen hånd, men hun fik mulighed for at mærke efter. Navnet Manuvision dukkede op. Flere gange.

For mange år siden fik Kamilla Manuvision Kropsterapi hos Mette Steen, pga. alt muligt som livet havde kastet hendes vej. ”Jeg gik til Mette i et års tid, og fik de redskaber jeg skulle bruge til at komme videre. Det satte en nødvendig proces i gang.”

Allerede dengang trak Manuvision Uddannelsen, men der skulle ti år til, før det var tid til at vende tilbage til Huset. Alt faldt på plads.

Da hun kom hjem fra sin rejse, tilmeldte Kamilla sig til en introduktionsaften i Manuvision Huset København. Hun lyttede nærmest ikke til hvad der blev sagt. Hun vidste allerede, at hun skulle tage Manuvision Uddannelsen.

SPORTSTYPEN DER VILLE MERE

I forvejen kunne man godt betegne Kamilla som fysisk aktiv. Gennem hele sit liv dyrkede hun en eller anden form for sport eller motion. Hun spillede sågar badminton på eliteplan, og var også spinninginstruktør i en periode.

Oveni jobbet i modebranchen søgte hun fysisk udfordring hos The Wolfpack Gym, på Østerbro i København. Først som træningskunde, siden som instruktør på hold med yin yoga, reformer pilates og mobilitetstræning.

Hun har altid søgt sammenhængen mellem krop og psyke i sin træning. Også dengang med badminton. ”Jeg spillede jo for at vinde, men nogle gange står der noget i vejen, mentalt, for at vinde. Det skal også bearbejdes.”

MODSTAND DER RYKKER

Manuvision Uddannelsen satte Kamilla på prøve. En stor udfordring var, at skulle stille sig selv foran hele gruppen. Dele ud, og få feedback. ”Men der er ikke noget af uddannelsen, som jeg vil være foruden. Selvfølgelig er der nogle dage hvor man tænker ’hvad fanden er det her?’. Men det er også de dage hvor jeg har rykket allermest.”

Internaterne har været det mest skelsættende. ”Det kan godt være man ikke ved hvad der skal ske, men tingene sker på de rette tidspunkter.”

F.eks. var det først efter Sverigesinternatet, at hun selv føler, at hun blev en god kropsterapeut. ”Jeg fik at vide, at jeg var nødt til at ‘investere mig selv’. Jeg forstod det ikke til at starte med. Men efter tre dage i skoven kom den. Det der med at bede andre om at give plads til det der gør allermest ondt, og ikke gøre det selv. Men nu er den der. Det er måske ikke så rart, men der er en kæmpe frihed, i at acceptere det du ser inde i dig selv. Jeg tror, at det er derfor der er sket så meget med mine behandlinger efterfølgende. Det er også den frihed der gør, at jeg tør stå stille for første gang i hele mit liv.”

Fællesskabet på Manuvision Uddannelsen bliver svært at slippe, når Kamilla har været til eksamen i december. ”Jeg har ikke lyst til, at det slutter nu. Jeg vil gerne have, at det bliver ved. Uddannelsen er så spændende, og der er helt klart også nogle fra holdet som jeg skal have ‘for life’.”

FREMTIDEN HOS ULVENE

På The Wolfpack Gym er de rigtig glade for de kompetencer, som Kamilla bringer med sig – både i behandlerrummet og træningssalen. Hendes træningshold bærer nu mere præg af Manuvision-ånden. ”Jeg har meget mere fokus på vejrtrækningen, og at folk skal mærke hvad det er, der sker i deres krop. Mine yogatimer bliver aldrig spirituelle, fordi sådan er jeg ikke. Men krop og sind følges ad. Og så er der musik til!”

Manuvision Uddannelsen har givet hende dét, som hun ikke turde før. At nyde dér hvor man er, lige nu. Og det vil Kamilla gerne hjælpe andre med, som Manuvision Kropsterapeut, fordi det har hjulpet hende. ”Det er alpha omega at give sig selv tid til at være. Vi lever megahurtige liv, hvor man hele tiden skal ’nå’, og hvor alt er resultatbaseret. Slip dog målet og nyd processen. Vi har alle brug for at stå stille en gang i mellem.”

Kamilla Thomsen afsluttede MANUVISION Uddannelsen i 2019.

Kamilla Thomsen

SIMON TOG REJSEN FRA MILJØPROBLEMER TIL KROPSPROBLEMER

Der var ikke lang betænkningstid, før Simon kastede sig ud i en uddannelse som behandler på ManuVision Uddannelsen. Han havde været til en workshop i thaimassage og fik lyst til at lære at behandle. Han vidste, at det ikke ’bare’ skulle være massage, det skulle også indeholde noget terapeutisk.

En nat sad han og googlede. I sin søgning faldt han først over ’kropsterapi’ og derefter ManuVision, der havde infoaften en uge senere.

”Efter at have mødt underviserne på infoaftenen, var jeg ikke et øjeblik i tvivl om, at det var det, jeg skulle. Jeg havde aldrig prøvet en behandling selv og vidste nærmest ingenting. Men den måde, de præsenterede ManuVision Uddannelsen på, talte til noget i mig, som jeg i den grad savnede.”

MANUVISION UDDANNELSEN ÅBNEDE SIMONS ØJNE

Simon fik en god aftale med sit daværende arbejde og fordelte sin barsel fra sit første barn ud, så han hver mandag kunne holde fri og tage på uddannelse hos ManuVision. Det holdt kun et år, så var der udsolgt, fortæller Simon:

”Efter et år kunne jeg ikke fortsætte på mit gamle arbejde længere. Jeg led en langsom død bag computeren. Og samtidig var noget meget levende blevet vækket i mig gennem ManuVision. Til sidst måtte jeg sige op. Jeg besluttede mig for at starte en behandlerpraksis op i stedet og se, hvad det ville bringe med sig.”

FORSTÅELSE FOR ALLE RELATIONER

Simon bor til daglig på Nørrebro med sin kæreste og to børn på et halvt og to et halvt år. Hans to år på ManuVision Uddannelsen, der blev afsluttet med en eksamen i december 2016, hjælper ham ikke kun med at få smør på bordet, gennem sin egen behandlerpraksis:

”Det har givet mig en stor forståelse for mennesker og de kampe, vi alle går med. Det hjælper mig enormt til bedre at kunne stå med mine personlige relationer til kæreste, venner og familie. Og så har det givet en kæmpe indsigt i mig selv og forståelse for (og dermed overbærenhed med), hvorfor jeg handler, tænker og føler, som jeg gør.”

HVER BEHANDLING ER NY OG HELT UNIK

For Simon er det noget helt særligt, at han som behandler kan hjælpe folk til at arbejde med deres krop, give slip og sætte deres vejrtrækning fri. På den måde behandler kroppen nærmest sig selv. Så længe der altså er fri gennemstrømning ud i alle legemets hjørner og kanter, forklarer han.

”Vi giver kroppen plads til at arbejde og dermed optimale vilkår for at hele, restituere og rekreere. Vi giver vores klienter en mulighed for at arbejde med deres krop fremfor imod den.”

Det betyder meget for Simon, at hver behandling er ny. Fordi intuitionen og indfølingen spiller så stor en rolle, kan han ikke forberede sig til en behandling. Han må stille sig op med sig selv, sin nysgerrighed og den erfaring, han langsomt har opbygget. Den relation, der er mellem behandler og klient, oplever Simon som en kæmpe gave – og han savner på ingen måde sit tidligere job:

”Det er enormt nærværende og meningsfuldt og meget, meget givende at få lov til at blive lukket lidt ind i folks liv og give dem en mulighed for at være i et rum, hvor de bare kan være dem selv og intet andet,” fortæller han.

Simon Funder blev færdiguddannet ManuVision-behandler fra hold 10 i 2016.

Simon Founder - Kropsterapeut

“JEG ER BLEVET BEDRE TIL AT STÅ MED MINE REAKTIONSMØNSTRE”

Nogle vil tænke, at det må være hårdt at drive sin egen praksis ved siden af et fuldtidsjob. Men for Julie giver det en ekstra dimension, og hun får energi af at behandle, når arbejdsdagen er slut. Hun tror selv, at hun har brug for kontrasten mellem jobbets strategiske fokus og det konkrete, umiddelbare ved briksen.

”Efter en dag med travlhed er det enormt rart at stå ved briksen. Her får jeg nogle helt andre input og arbejder med noget så fint og subtilt som mine hænder og min fornemmelse. Dagens stress og jag får sin plads, og jeg lander i min krop. Det giver mig rigtig meget at kunne sætte en bevægelse i gang hos en klient.”

UDDANNELSEN EN ØJENÅBNER

Julie Pihl Dalbøl startede på ManuVision Uddannelsens hold 10 i januar 2014. Hun så mulighed for at få nye vinkler på livet som ansat og teamleder i en travl organisation: Hvordan kan jeg anskue problematikker, udfordringer, arbejdspres og især kultur og ledelse og individets rolle på en ny måde?

ManuVision Uddannelsen gav hende masser af inspiration og blev på flere måder en øjenåbner:

”Det arbejde, vi har med indføling og relationer på briksen – og den indsigt i os selv det kræver – gav mig en idé om, at tingene kunne gribes an på en anden måde, end jeg var vant til. I mit arbejdsliv drager jeg ofte paralleller til læringen fra ManuVision. Jeg tænker: ’Gad vide, hvad underviseren ville have sagt lige nu’,” fortæller hun.

RELATIONERNE PÅ ARBEJDSPLADSEN

Julie blev færdiguddannet i december 2016. Hun har sin egen behandlerpraksis, hvor hun behandler i sin fritid, og er til hverdag projekt- og teamleder for en logistikafdeling i Region Hovedstaden. Hun fik sit faste job, da hun var halvvejs igennem uddannelsen og bruger værktøjerne fra uddannelsen hver dag:

”På arbejdet bruger jeg værktøjerne i relationen til min chef, mine kolleger og de medarbejdere, jeg har ansvar for. Det giver også værdi, at man kan sparke til en kultur, tør være ærlig og opfordrer til at arbejde med relationer. Relationer på en arbejdsplads er helt sikker noget, jeg vil arbejde mere med fremover.”

Efter at have færdiggjort ManuVision Uddannelsen oplever Julie en større tryghed ved at stå med sine reaktioner. Hun er blevet bedre til at stole på, at hun kan finde vej gennem de udfordringer, hun møder.

”Jeg er begyndt at tage mig selv og mine reaktionsmønstre alvorligt. Jeg kan møde fornemmelser og udfordringer, imødegå dem med en blidhed og stå med dem uden at gøre det til en hård kamp,” siger hun.

SÆTTER BEVÆGELSE I GANG HOS ANDRE MENNESKER

Selvom Julie forholder sig åbent til, hvad hun skal i fremtiden, er hun overbevist om, at ManuVision bliver en central del af hendes fremtidige arbejdsliv. For hende er det noget særligt, at hun kan igangsætte en bevægelse i et andet menneske, alene med sine hænder og sin intuition.

”Det er unikt, at man lader individet stå med sig selv. Og at vi som behandlere kan se det smukke i, at en person skal se sin egen vej. Jeg skal hverken struktureres i min proces eller levere en løsning til en anden. Selvom det kan være enormt hårdt at erkende det, er det netop i denne indsigt, at man kan vokse, blive stærkere eller bare være mere i og med sig selv,” understreger hun.

Julie Pihl Dalbøl blev færdiguddannet ManuVision-behandler fra hold 10 i 2016.

Elev på Manuvision forløb - Julie Pihl Dalbøl

LENE LÆRTE AT ACCEPTERE SIN SÅRBARHED

For 10 år siden kom Lene Ege til Danmark og begyndte at studere til psykomotorisk terapeut. Efter et projektsamarbejde med ManuVision-partnerne Mette Steen og Kristoffer Glavind Kjær, hvor de behandlede børn med diagnoser, fandt Lene ud af, at ManuVisions tilgang og behandling var et godt supplement til hendes uddannelse. Derfor startede hun på ManuVision Uddannelsen i 2013.

FUNDET SIN SÅRBARHED

I løbet af uddannelsen har Lene fået mange konkrete redskaber og teknikker – og det har givet hende en bedre forståelse og dybere indføling med, hvordan krop, følelser og sind hænger sammen. Og så er hun kommet i kontakt med sin sårbarhed og har lært, at den ikke er en svaghed:

”Jeg har lært, hvad det vil sige at åbne sig og turde acceptere mig selv – med alle mine følelser. Uddannelsen har åbnet mit sind, min tilgang til og forståelse af mennesker.”

BRUGER MANUVISION UDDANNELSEN HVER DAG

I dag bruger Lene sin behandler- og træneruddannelse på Lindevangskolen, hvor hun behandler børn og lærere. ManuVision Uddannelsen har haft stor betydning for hende, fortæller hun:

”ManuVision Uddannelsen starter, men det føles, som om den aldrig slutter. Den påvirker min hverdag – hver dag. Måden at se tingene på, leve på og agere på. Uddannelsen har lært mig altid at stille nysgerrige spørgsmål og være åben for, hvad der kommer.”

ALDRIG FÆRDIG MED AT LÆRE

Lene er også ManuVision Træner hver anden torsdag, og assistent hvermandag. Træningen giver Lene smidighed og styrke til, at hun kan stå ved briksen hver dag og behandle. Men hun træner også, fordi hun mærker, hvordan alle muskler spiller sammen og har betydning for, hvordan spændinger opstår.

”Det er vigtigt for mig at have fast gang i ManuVision Huset som træner og trænerassistent. For er der noget, jeg har lært, så er det, at man aldrig bliver færdig med at lære.”

Lene Ege blev færdiguddannet ManuVision-behandler fra hold 9 i 2015.

Lene Ege Kropsterapibehandling - Vanløse

FRA FRØMAND TIL FULDTIDSBEHANDLER MED MANUVISION UDDANNELSEN

Ronnie Rasmussen har ikke haft et liv som de fleste. Han har været i frømandskorpset i syv år og været en del af et helt særligt fællesskab. Desværre var han også plaget af skader som følge af den hårde træning. En dobbelt diskusprolaps satte en brat stopper for karrieren som elitesoldat.

I forbindelse med skaderne undersøgte Ronnie forskellige behandlingsformer og fik blandt andet behandlinger hos ManuVision. Det kickstartede hans interesse i at arbejde med kroppen, og derfor startede han på ManuVision Uddannelsen.

“Jeg startede, fordi jeg gerne ville lære mere om kroppen, arbejde med mennesker og på sigt hjælpe folk til ikke at havne i samme situation som jeg,” fortæller Ronnie.

ARBEJDET MED FLERE ELITESPORTSFOLK

Siden Ronnie blev færdiguddannet fra ManuVision Uddannelsens hold 9 i 2015, har han arbejdet med flere elitesportsfolk. Senest Patrick Nilsson, der vandt KMD Ironman i København i august 2016. De to har blandt andet forbedret Nilssons vejrtrækning, så han kan aktivere sin muskler på en ny måde. Patrick Nilsson er med egne ord både blevet stærkere og kan spare energi under konkurrencer.

“Fagligt er det enormt spændende at arbejde med elitesportsfolk. Det har meget tilfælles med livet som professionel soldat: Man går og træner og træner, og når der så bliver trykket på knappen, skal man være 120 procent klar. Jeg ved, hvor frustrerende det er at ville træne og dygtiggøre sig, men være hæmmet af skader,” forklarer Ronnie.

FORSTÅELSE FOR VALG

På det personlige plan har mødet med ManuVision også været vigtigt, fortæller Ronnie. Hans fysiske skavanker er blevet bedre, og det har givet ham ro og større klarhed over de valg, han har truffet i fortiden.

“Personligt har jeg opnået mere ro, og mere refleksion over – og forståelse af – de valg, jeg har taget i mit liv. Det har medført en større accept af mig selv. Derudover har jeg fået en meget bedre fornemmelse for, hvordan min krop og psyke hænger sammen. Det kan jeg bruge aktivt i mine valg fremover.”

Koblingen mellem krop og psyke er også det, der ifølge Ronnie gør ManuVision til noget helt specielt: Udgangspunktet om, at det, der sker i hovedet, sker også i kroppen – og omvendt. Det er interessant at finde vejen mellem de to, så hovedet og kroppen taler sammen sprog, fortæller han.

MANUVISION ER EN LIVSSTIL

Ronnie Rasmussen har, siden han blev færdiguddannet, etableret sin egen virksomhed og lever i dag af at behandle og undervise. For ham er ManuVision, ligesom frømandskorpset, en livsstil – med den afgørende forskel, at han nu kan styre sin tid, forklarer han. Og så har det stor betydning for ham, at han kan hjælpe både atleter, men også almindelige mennesker, der har skader:

“Det, der fascinerer mig mest, er at arbejde med både atleter, men især med mennesker, der har skader og kunne afhjælpe det, fordi jeg selv har været så meget skadet. Det er helt fantastisk at hjælpe folk med at komme over deres skader, så de kan gøre det, de gerne vil.”

Ronnie Rasmussen blev færdiguddannet ManuVision-behandler fra hold 9 i 2015.

Ronnie Rasmussen - Kropsterapibehandling og Elitesportsbehandling - København

BENJAMIN FANDT MELODIEN MED MANUVISION UDDDANNELSEN

For fem år siden startede Benjamin Trærup på ManuVision Uddannelsens hold 6. Det var en impulsiv beslutning – skabt af søvnproblemer – men Benjamins mavefornemmelse sagde ”go!”. Da han startede, anede han ikke, hvad en kropsterapeut var, men han forstod hurtigt, at han ved at uddanne sig til ManuVision-behandler og -træner fik en masse værktøjer og principper, der både kunne bruges i hverdagen og hans musikerkarriere.

ÅNDEDRÆTTET GIVER ADGANG TIL FØLELSER

Benjamin er saxofonist og turnerer jævnligt rundt i Europa og USA. Lige nu behandler han ikke, men han trækker ofte på uddannelsen og sine erfaringer, for eksempel når han bruger sin viden om åndedrættet – noget der arbejdes intenst med på ManuVision Uddannelsen gennem behandlinger, træning og meditation:

”Det er igennem åndedrættet, at jeg har lært at finde et holdepunkt i mig selv. Og det er igennem åndedrættet, at jeg er begyndt at kunne mærke, hvilke følelser der strømmer igennem min krop. Som musiker er det netop de følelser – og evnen til at mærke, hvordan jeg selv og andre mennesker omkring mig har det – jeg udforsker og omsætter til musik.”

OPMÆRKSOMHED ER AFGØRENDE

Når Benjamins band spiller sammen, tager han også sin opmærksomhed med på scenen. Det er særligt vigtigt som jazzmusiker, hvor improvisation fylder, og der sker nye og uforudsigelige ting hver aften.

”Det er afgørende, at vi spiller ud fra de vilkår, vi har den pågældende dag. I bandet prøver vi at skabe en ramme, hvor der er plads til det uforudsigelige. Og det kan være sårbart, fordi vi ikke ved, om der sker noget i det rum. ManuVision Uddannelsen har givet mod til at være sårbar og træde ind i det rum – og på den måde afspejler en koncert, hvordan det er at stå ved briksen og behandle. Dér skal du også have mod til at træde ind i relationen,” forklarer Benjamin.

VED AT LYTTE OPSTÅR EMPATI

De aftener, hvor Benjamins band spiller bedst, opstår der en unik empati mellem musikerne. Benjamin er sikker på, at det er noget, han har taget med fra ManuVision Uddannelsen og overført til musikken.

”Der opstår en særlig empati, en samhørighed og en lyst til at dele med hinanden og publikum, når vi spiller godt. Vi er sammen om at skabe noget, uafhængigt af hvor koncerten foregår. Samhørigheden, empatien, at lære at lytte til og have en oprigtig interesse i andre mennesker er elementer, jeg har lært bedre at kende gennem ManuVision Uddannelsen. Jeg har taget de elementerne med over i musikken – og det har klart gjort mig til en bedre musiker,” siger Benjamin.

Benjamin Trærup blev færdiguddannet ManuVision-behandler fra hold 6 i 2012.

Elev på Manufvision

“DER ER ALTID MULIGHED FOR FREMGANG”

For Kenneth Wulf er ManuVision en undersøgende tilgang. Og han bruger den ofte i sit job som fysioterapeut i beskæftigelses- og afklaringsenheden F86 i Frederiksberg Kommune. Da han startede på ManuVision Uddannelsens hold 3 tilbage i 2007, var det, fordi han ville udforske sammenhængen mellem krop og sind. Han havde netop færdiggjort sin fysioterapiuddannelse og mødet med ManuVision var en øjenåbner, fortæller han:

”Det var min erfaring, at mange lidelser kunne forebygges eller kureres ved at sætte fokus på sammenhængen mellem krop og sind. Men jeg oplevede, at de manuelle færdigheder fra ManuVision var meget stærkere, end jeg var blevet præsenteret for på fysioterapistudiet.”

MANUVISION ER FRI FOR FORUDBESTEMTE TILGANGE

Kenneth bruger ManuVision som en tilgang til sit arbejde i hverdagen. Og han oplever, at ManuVision er fri for forudbestemte tilgange, der kan påvirke samarbejdet. Det er noget, han har været særlig god til at indarbejde i sin tilgang til andre mennesker.

”I min første ansættelse efter ManuVision-studiet fandt jeg ud af, at jeg var god til at rumme og finde en vej for klienter med svære problematikker. Den kvalifikation kommer fra ManuVision. Hos ManuVision er der altid en mulighed for fremgang, selv når det ser sværest ud.”

NØGLEORDET PÅ MANUVISION UDDANNELSEN ER ‘UNIK’

Selvom Kenneth ikke er behandler og ikke har behandlet længe, oplever han, at ManuVision Uddannelsen tilbyder noget særligt. Det skyldes, at uddannelsen tager udgangspunkt i, at eleverne hver især er unikke, og at enhver behandling er unik.

Det gør det muligt at være fuldt til stede ved hver behandling og være åben over for, at behandlingerne kan tage uventede veje – samtidig med at det kræver, at du skal kunne rumme andre, påpeger han. Og det er en af de ting, han har taget med sig videre i sit arbejdsliv:

”ManuVision er en central del af mit arbejdsliv: Evnen til at finde vej på andre menneskers vegne kommer fra ManuVision. Havde jeg ikke taget uddannelsen, arbejdede jeg ikke i det job, jeg har i dag.”

Kenneth Wulf blev færdiguddannet ManuVision-behandler fra hold 3 i 2009.

Kenneth Wulf-Andersen – Fysioterapeut, ManuVision