Hvad gør skammen ved os, hvorfor rammer den os, og hvad stiller vi op med den? Mette Steen undersøger skammen og deler ud af sine personlige erfaringer med skam i denne podcast

Problemer med afspilleren? Lyt til afsnittet: Hvordan håndterer vi skam<– her.

 

Hvorfor skammer vi os? Hvad sker der i kroppen og i nervesystemet, når vi mærker skam? Kan skam være konstruktiv? Og er der en kur mod skam?

Manuvision kropsterapeut og underviser Mette Steen undersøger skammen og deler ud af sine personlige erfaringer i vores nye podcast. I podcasten kan du bl.a. høre hende fortælle om:

  • Hvad der sker i kroppen og i nervesystemet, når vi rammes af skam
  • Hvad skammen er til for, og hvorfor den også er konstruktiv
  • Hvordan vi kan arbejde med skam og derigennem relationen til os selv og andre

Lyddagbog om skam

“For mig er skammen det, der holder mig væk fra at relatere til andre og at mærke mig selv. Når jeg tør være med skammen og lytte til den, så fortæller den mig, at jeg puster mig op. Og det har jeg altid gjort, fordi min grundtanke om mig selv er, at jeg ikke er god nok.” – Mette Steen

Mette Steen har gennem lang tid undersøgt skammens natur og delt sine oplevelser i en lyddagbog, som du kan høre uddrag af i podcasten. Hun har 25 års erfaring med at arbejde kropsterapeutisk med følelser som skam. Og så har hun sine egne erfaringer med skammen som en både hæmmende og regulerende kraft.

Skammen bygger på gamle overbevisninger
Skammen holder kontrol med os og regulerer os ind i et fællesskab, og det gør den, fordi det er en basal del af vores overlevelse ikke at blive udstødt af flokken, fortæller Mette i podcasten.

Men skammen er også invaliderende. Den bygger på overbevisninger, vi får indkodet i barndommen som en del af vores tilknytning, og som med tiden kan blive til uhensigtsmæssige tankemønstre, vi har svært ved at bryde.

“I vores måde at arbejde med skam på, handler det om, at den skal begynde at blive set. Vi skal blive set ind i, hvor det er, vi trækker os sammen, hvor det er, vi skammer os og bliver styret af nogle overbevisninger, der hæmmer os. Det handler om tillid, og det ligger i kroppen,” fortæller Mette.

Når du har lyttet til podcasten, anbefaler vi også, at du ser Brené Browns video At lytte til skammen.