Manuvision er en fast del af herrelandsholdet i håndbold, og partner og kropsterapeut Kristoffer Glavind Kjær var med holdet til VM i Egypten. Her hjalp han spillerne til at performe optimalt ved at balancere deres nervesystem og udbedre deres skader og skavanker. Manuvision kropsterapi bygger på en helhedsorienteret tilgang til mennesket, og det er unikt, at den behandlingsform også er indført på landsholds-niveau.

– Jeg behandler spillerne både før og efter en kamp. Her er jeg med til at forebygge og afhjælpe deres skader. Jeg optimerer deres kroppe gennem behandlingerne, hvor vi bl.a. fokuserer på smidighed, gennemstrømning og åndedrættet. Jeg står også for ernæringsdelen og vejleder dem i, hvilke tilskud de skal spise. Og så arbejder arbejder jeg også direkte med deres nervesystem, fortæller Kristoffer.

Præstation kræver restitution og kampgejst
Nervesystemet er altid et vigtigt omdrejningspunkt i Manuvision behandlinger, fordi det er nervesystemet, der er i spil, både når vi skal restituere, når vi skal holde hovedet koldt under præstationer og når vi skal ”tænde” i en kamp.

– Efter kampene afspænder jeg spillernes nervesystem, så de kan restituere. De har så meget adrenalin og kamphormoner i kroppen, at det er umuligt at sove, og når du skal spille hver anden dag, er det virkelig hårdt ikke at få sin søvn.

– Op til kampene gør jeg det modsatte. Der skal jeg ind og kultivere deres kamp-hormoner, så de har kampgejst og kan præstere. Det gør jeg ved at vække den del af nervesystemet, der gør kroppen klar til kamp.

Samarbejde med sundhedsteam
Kristoffer er del af landsholdets sundhedsteam, som også består af en fysioterapeut og en af Danmarks bedste sportsmediciner.

– Vi har et sindssygt godt samarbejde, hvor vi hver især bidrager med det vi kan. Når jeg mærker noget et sted i kroppen, kan lægen med sine scanninger bekræfte det, jeg mærker, og så kan vi sammen finde en løsning.

– I går stod jeg fx med et knæ, hvor jeg kunne mærke, det var inflammeret og hævet. Scanningen viste, at der var en knogle, der voksede ned i en sene, som giver et vældigt ubehag. På den måde fik jeg et ydre billede på det, jeg mærkede, og jeg kunne komplementere den behandling, han ellers fik, fortæller Kristoffer.

Helhedsorienteret behandling
Udover den fysiske tilgang til skader og smerter og balanceringen af nervesystemet, kigger Kristoffer også på spillernes mentale og følelsesmæssige trivsel.

– En del af mit arbejde indebærer også at få en dyb snak med spillerne omkring de følelsesmæssige aspekter af det at skulle præstere på topniveau. Hvis der er bekymringer eller andet, står i vejen for deres præstation, så arbejder vi også med det på briksen. Man kan ikke undervurdere effekten af en god snak, når det gælder om at få overblik over sine prioriteter og kunne præstere på topniveau, slutter Kristoffer.