“Det sociale nervesystem” – ny bog af Kristoffer glavind kjær

Kristoffer Glavind Kjær – Manuvision partner, underviser og forfatter til bestselleren “Kropslig intelligens” – er ude med en ny bog, som handler om vores evne til at være sociale og hvile i os selv. 

“Det sociale nervesystem” beskriver den evne, der er indlejret i vores nervesystem, som på en gang optimerer vores fysiske sundhed og gør os i stand til at mærke os selv og danne trygge relationer til andre. Kristoffer forklarer, hvad der skal til for, at vi kan aktivere det, og viser vejen fra overlevelse hen imod leg og sammenhold.

Bogen koster 275 kr. og kan købes i Manuvision huset eller sendes med posten via info@manivision.dk

Uddrag fra bogens indledning

“Denne bog handler om, at vi i vores nervesystem har indlejret en ’social evne’. Noget i os som rækker ud og næres ved at være i fællesskab med andre. Desuden handler bogen om vores krop, fordi det især er gennem kroppen, at vi kan forstå og aktivere ’det sociale nervesystem’. Vi har nemlig adgang til denne del af nervesystemet, når vi er trygge og er i forbindelse med vores egen krop. Oplevelsen af kroppen kommer således i centrum, når vi skal lytte til os selv og andre mennesker. Og kroppen lyver ikke. Den rummer et aftryk af det liv, vi har levet. Med denne bog vil jeg vise, at det ikke bare handler om at ’mærke efter’, men om hvad det er indeni os, som vi mærker.

I sidste ende er det vores nervesystem, som bestemmer, hvordan vi tager tingene ind og reagerer. Så hvis vi vil blive klogere på os selv, og det som styrer vores handlinger, så bør nervesystemet stå i centrum.

Det bedste sted at få et indtryk af, hvordan vores nervesystem opfører sig, er ved at se og mærke på kroppen. Det kan nemlig alt sammen mærkes i de spændinger, vores krop er vokset op omkring. Jo dybere spændingerne ligger, jo ældre vil de som oftest være og jo mere hæmmende for vores udvikling. Mønstrene viser, hvilke følelser vi har adgang til, og hvilke vi har måtte holde tilbage. Men først og fremmest så kan disse mønstre ses som et direkte fysisk udtryk for vores nervesystem. Et billede på hvordan vi møder livet og vores medmennesker.

Vores krop er et udtryk for, hvordan vores eget liv balancerer mellem kultur og natur, mellem drifter og pligter, lyst og frygt. Men det kan være svært at se med det blotte øje, og det handler bestemt ikke om jagten på den ’perfekte’ krop. Det skal opleves i kroppen, for kroppen er den struktur, vi lever vores liv igennem. Hvis vi mister blikket for dette forhold, kan det blive svært for os at se vores blinde vinkler i mødet med andre mennesker. Når vi bliver pressede, kommer alle vores ’mindre’ gode sider op til overfladen, og gamle ’overlevelsesmekanismer’ tager over. Men det kan være svært at forstå vores indlejrede mønstre, fordi det autonome nervesystem handler, før vi når at blive bevidste om det.

I snart 30 år har jeg sammen med mine kolleger i Manuvision, arbejdet manuelt med nervesystemet. Oftest sker det ved, at vi løsner fastlåste muskler og følelser, så de kan genfinde deres naturlige frihed. Men nogle gange er kroppen underspændt eller den kan have været udsat for trauma, hvilke kræver en modsat tilgang. Her skal kroppen lære at spænde op igen og sætte grænser, for at nervesystemet igen bliver levende. Manuvisions kropsterapi handler om at ’gå bag om ordene’ ind til den indstilling, der skaber oplevelsen. Vi har arbejdet med alt fra spædbørn til døende, Tour de France-ryttere, krigsveteraner, kunstnere, statsministre og gadebørn. Alle mulige former for mennesker i deres store og forunderlige mangfoldighed.” – Kristoffer Glavind Kjær

Bogen bygger på 30 års erfaring

Bogen bygger på Kristoffers kropsterapeutiske erfaringer som en del af Manuvision, hvor han i næsten 30 år har arbejdet med ledende aktører indenfor sportens og kunstens verden, bl.a. Bjarne Riis legendariske cykelhold og Danmarks Herrehåndboldlandshold.

Kristoffer Glaving Kjær kropsbehandler

Det sociale nervesystem handler om vores evne til at være sammen. Jeg savnede et sprog for meget af det, vi tager for givet. Hvad der skal til for at kommunikationen flyder eller relationen er god, hvad der sker, når vi bliver utrygge og usikre på hinanden. Og vores evne til at skelne om det er inde i mig eller noget ude i rummet, der går galt. Meget af det ligger i det sociale nervesystem, og det virker før tanken.

Podcast om med Kristoffer Glavind Kjær

Du kan høre Kristoffer Glavind fortælle om kropsterapi og Manuvisions arbejde med elitesportsfolk i vores podcast
Kropsterapiens rødder
Hvordan træner vi både krop og psyke?
Hvordan hænger krop og psyke sammen?
Manuvision med håndboldherrerne til OL