Et forskningsprojekt i Manuvision kropsterapi viser, at det er muligt for krigsveteraner helt at slippe for de invaliderende konsekvenser af PTSD ved hjælp af kropsterapi. Statens Institut for Folkesundhed, Syddansk Universitet står bag de banebrydende resultater, der bl.a. var med til at give krigsveteranen Kevin et nyt liv.

“Der er dage, hvor jeg vil sige, at jeg slet ikke har PTSD mere”.

Så klart lyder det fra den 45-årige tidligere danske soldat, Kevin Petersen. Efter tre udsendelser og særligt en oplevelse med hårdt sårede afghanske drenge fik han i 2016 diagnosen PTSD. I knap 10 år gik det ned af bakke med afbrudte studier, flere sygemeldinger og depressioner.

Men så kom Kevin Petersen med i et forskningsprojekt. Statens Institut for Folkesundhed på Syddansk Universitet, Militærpsykiatrisk ambulatorium i Region Hovedstadens Psykiatri, Manuvision kropsterapi og Patientforeningen Danmark satte sig for at undersøge, hvor meget PTSD-ramte krigsveteraner kan slippe for deres symptomer, hvis de modtager Manuvision kropsterapi gennem seks måneder. Og resultaterne, som lige er blevet offentliggjort i det anerkendte tidsskrift Mental Health Science, er meget positive. Læs mere: Banebrydende forskningsresultater i Manuvision kropsterapi

Kropsterapi fik spændingerne til at slippe
Kevin Petersen var sammen med 41 andre danske veteraner med i forsøget, der begyndte i 2019. På det tidspunkt var han midt i sin anden sygemelding med depression. I 2016 måtte han stoppe på sin uddannelse, fordi episoden med to hårdt sårede afghanske drenge blev ved med at hjemsøgte ham, når han forsøgte at læse. Med sig i rygsækken havde han 8 års terapi – mest psykologsamtaler.

“Kropsterapien var den sidste sten, jeg manglede for at kunne lære at regulere mig selv og få forbindelse til min krop igen, så jeg kan fungere. Som soldat var jeg blevet god til at overhøre min krops signaler for at kunne være i krig. Da jeg kom hjem igen, var mit eneste værktøj fortsat at lukke af til kroppen. I forskningsforsøget fik jeg mulighed for at mærke mig selv og min krop på en anden måde. Spændingerne i kroppen slap og jeg kunne få adgang til de indre ressourcer, jeg slet ikke var klar over jeg havde,” siger han.

I dag har Kevin Petersen for nylig gennemført en uddannelse som psykomotorisk terapeut og søger nu fuldtidsjob.

“Nu ved jeg, hvad jeg skal gøre, hvis jeg bliver presset og mit kropspanser begynder at træde ind og spænde op. Jeg skal lave nogle øvelser, så jeg kan få kontakt til mig selv igen,” siger han.

podcast: “kropsterapi og ptsd – mortens fortælling”

Morten Kjellman var også blandt de veteraner, der modtog Manuvison kropsterapi i forskningsprojektet. I podcasten fortæller han om sin oplevelse med forløbet og hvad kropsterapien har givet ham:

“Behandlingen vakte mig til live igen. Jeg lærte ikke at flygte fra mine følelser, fordi jeg fik værktøjer til at regulere dem og til at være mere tilstede med mine tanker og alt det, jeg mærker. Kropsterapien har åbnet til en sanselighed, hvor jeg føler, jeg lever – og ikke bare overlever” , fortæller Morten.

Fakta om forskningsresultaterne

  • 42 soldater med en PTSD-diagnose deltog i forsøget, som varede 12 måneder.
  • 22 tilfældigt udvalgte indgik i kontrolgruppen, som ikke fik kropsterapi, men udelukkende den medicinske og kognitive terapi, der i dag er standard.
  • 20 soldater fik 24 kropsterapeutiske sessioner fordelt over seks måneder udover medicinske og kognitive terapi (standard). De fik et opkald fra en koordinator for at hjælpe til at møde op til behandlingerne – noget, som typisk viser sig vanskeligt i andre sammenhænge med PTSD-ramte.
  • 65 procent i behandlingsgruppen fik reduceret deres symptomer på et klinisk signifikant niveau efter seks måneder mod 27 procent i kontrolgruppen.
  • 35 procent i behandlingsgruppen havde sandsynligvis efter forsøget ikke længere symptomer nok til at sige, at de havde PTSD – sammenlignet med fem procent i kontrolgruppen.
  • Forskningsartiklen er udgivet i det videnskabelige tidsskrift Mental Health Science og kan findes her

Forsøget har brugt forsvarets målemetode til PTSD, hvor man i et spørgeskema opstiller en række symptomer, som indikerer mere eller mindre grad af belastning. Hvert spørgsmål udløser et antal point. Symptomerne er fordelt på fire klynger og det er især klyngerne hyperarousal (angst, panikangst) og følelsesløshed, hvor symptomerne er blevet mindre.

På forhånd var det vurderet, at forsøget ville vise effekt, hvis behandlingsgruppen i gennemsnit fik reduceret 10 point på PTSD-skalaen. I gennemsnit faldt veteranernes symptomer med 11 point. 65 procent fik reduceret deres symptomer med 10 point eller mere i behandlingsgruppen efter seks måneder mod 27 procent i kontrolgruppen. Efter yderligere seks måneder var de samme tal 55 procent og 36 procent.

Symptomerne samler sig i fire klynger følelsesløshed, hyperarousal, genoplevelse og undgåelsesadfærd. Reduktionen i symptomer var størst for de to første områder.

35 procent i behandlingsgruppen havde efter forsøget ikke længere symptomer nok til at sige, at de havde PTSD – sammenlignet med fem procent i kontrolgruppen. Efter 12 måneder var tallet faldet til 25 procent, mod nul i kontrolgruppen.

Når man ser på resultaterne seks måneder efter behandlingerne var afsluttet, var effekten aftaget lidt. Forskerne konkluderer dermed, at den kropsterapeutiske behandling sandsynligvis skal vedligeholdes for at fastholde sin effekt.