Ryg-, nakke- og lændesmerter

Ryg og nakke er kroppens centrale bærende søjle. Det er oftest “endestationen” – den del af kroppen, der trækker læsset – når vi er pressede, og vi lægger typisk først mærke til den, når vi har smerter. Hos Manuvision er vi vant til at behandle smerter i ryg, nakke og lænd og har erfaring med at behandle lidelser som diskusprolaps, hold i ryggen, hold i nakken, scheuermann, skoliose, iskias-smerter mm.

 

 

 

Årsagen til ryg-, nakke- og lændesmerter hænger i mange tilfælde sammen med problematikker, som ikke udspringer fra rygsøjlen. Derfor går en Manuvision behandling ud på at identificere dels det spændingsmønster, der forårsager smerterne eller lidelsen, og dels de ydre eller indre påvirkninger, der ligger til grund for spændingstilstanden. Smerter i rygraden hænger ofte sammen med for store belastninger, psykiske såvel som fysiske, og med måden, vi håndterer belastningen på, som afhænger af det liv, vi har levet.

 

Behandlingen af ryg-, nakke- og lændesmerter

Vi starter ofte behandlingen ved at undersøge forsiden af kroppen, inden vi arbejder direkte med at løsne ryg, nakke og lænd. I en behandling arbejder vi på at:

  • Identificere det spænd, der er i ryg, nakke eller lænd. Det gør vi ved at undersøge spændingsmønsteret og dets forskellige “lag”, dvs. de spændinger, der kompenserer for spændinger andre steder i kroppen. Når vi har løsnet de kompenserende spændinger bliver det tydeligere, hvor problemet reelt sidder, og vi kan arbejde mere effektivt.
  • Frisætte vejrtrækningen. Spændinger i ryg, nakke og lænd hænger ofte sammen med en låsning i åndedrætsmuskulaturen som følge af overfladisk vejrtrækning, der fx kan hænge sammen med en stresstilstand.
  • Undersøge, om der er hvirvler, der står skævt og låser ryggen i et forkert mønster.
  • Frigøre led, der skaber bevægelighed og afspænding i kroppen.

 

Ryggen og nervesystemet

Centralnervesystemet løber ned gennem rygsøjlen, og ryggen er derfor udgangspunktet for de nervebaner, der løber rundt i hele kroppen. Spændingstilstanden i ryggen fortæller derfor også noget om tilstanden i de muskler og organer, der får nervesignaler fra de ømme områder i ryg, nakke og lænd. Omvendt vil et belastet nervesystem, som følge af stress, ofte give udslag i spændinger, der kan forårsage smerter i ryg, nakke og lænd.

Når der er problemer i ryggen, er der som regel også pres på spinalnerverne, som er de hovednerver, der udspringer fra rygmarven. Et sådan pres kan nemt få konsekvenser andre steder i kroppen, fordi det kan belaste et organ eller en muskelgruppe. Derfor går en behandling også ud på at identificere de steder, hvor spinalnerverne går hen – fx leveren eller en muskelgruppe i læggene – fordi vi ad den vej også kan påvirke de belastede områder i ryggen.